De veelgehoorde uitspraak in de dakenbranche dat PIR ‘het broodje van de bakker’ is, is volgens ons niet helemaal waar. Wij hoeven natuurlijk niet meer uit te leggen wat PIR-isolatie doet. Ook de voordelen van PIR-isolatie weten de dakdekkers onderhand wel. Wat je ermee kunt doen, of juist niet, is ook bij menig dakdekker wel bekend. Toch geven we graag wat extra uitleg over de PIR-isolatie die wij voeren binnen onze vakgroothandel voor het dak.
Als Dakned doen we zaken met Kingspan Insulation B.V. en Unilin insulation B.V. omdat deze beide fabrikanten ieder zijn unieke eigenschappen heeft. Kingspan Insulation heeft een kleine 10 jaar geleden het voormalige Ecotherm overgenomen en Unilin Insulation nam op zijn beurt het voormalige Opstalan in Oisterwijk over. Echter, hier houdt wat ons betreft de vergelijking dan ook op.
Op de PIR van Kingspan (TR26 genaamd) zit standaard een Komo een Dubokeur en een FM approval. Deze plaat is perfect toepasbaar wanneer het gaat om mechanisch bevestigde daken en ook voor geballaste daken. De FM-approval is voor internationale bedrijven vaak een must voor de brandverzekering (om deze lager te houden na goedkeuring). Aangezien Kingspan dit standaard heeft, kun je hier onderscheid in maken. Ook opereert Kingspan internationaal en is dat een voor ons een welkome aanvulling wat betreft projectkennis bij wereldwijde spelers.
De PIR van Unilin (Utherm L genaamd) heeft standaard een Komo en een Dubokeur (in optie FM approval). Een goede bijkomstigheid hierbij is dat er vanuit Unilin een goedkeuring zit op het rechtstreeks verkleven op de cachering hiervan. Denk aan EPDM-dakbedekking. PIR van Unilin is dus voor EPDM-verwerkers een prima optie om te verwerken.
Wanneer we kijken naar de drukvastheid (de kPa bij 10% vervorming), dan zien we hier wel een verschil tussen. Kingspan claimt een waarde van 150 kPa bij een dikte van <80mm en 120 kPa bij een dikte van >81mm. Unilin zit op 175 kPa bij dikte 60-89mm en 200 kPa >90mm dikte. Waar het ene materiaal hoger wordt in drukvastheid bij een dikkere plaat, verliest de andere dezelfde drukvastheid. Toch vraagt men in de praktijk eigenlijk niet naar de kPa. PIR is in meerdere toepassingen geschikt om te gebruiken onder pv-panelen of sedumdaken omdat de begaanbaarheidsklasse hetzelfde is van beide platen. Voor diegenen die het interessant vinden, dit is ‘C’.
Het klopt volgens ons dus niet om alles over één kam te scheren. Elke fabrikant heeft zijn voordelen en onderscheidt zich in de toepassing en waarden van de plaat. Als Dakned B.V. schakelen wij met beide merken in de alsmaar breder wordende markt waarin de ontwikkelingen niet stil staan. Op dit moment moet je in de PIR-markt enorm opletten, maar wij kunnen veelal de juiste isolatieplaat adviseren. Voor dit artikel hebben wij ons toegelegd op de plaat met alu cachering en niet op het gehele assortiment als afschot, bitumineuze cachering of mineraal cachering.
Kunnen wij jou helpen met jouw volgende project? Is dit precies het materiaal wat je zoekt of heb je misschien nog vragen? Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op.