
Er is een toenemende vraag naar installaties van zonnepanelen, ook wel PV-systemen genoemd, op daken. Daardoor worden we bij Dakned dagelijks met een aantal terugkerende vragen geconfronteerd. Het lijkt ons daarom goed om deze vragen eens te beantwoorden. Zo kun jij jezelf goed voorbereiden, nog voor je met ons gesproken hebt.
De 3 meest terugkerende vragen zijn:
1. Welke isolatie moet ik toepassen wanneer er een PV-installatie op moet komen?
2. Hoe zit het met de dakveiligheid installatie op het dak?
3. Mag ik het PV-systeem en zijn ballast meerekenen in de ballastlaag van het daksysteem?
In deze blog gaan we even in op de laatste vraag en om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Nee, dit mag beslist niet! De ballastlaag van het daksysteem, het gewicht van het PV-systeem en de ballast die daarvoor wordt toegepast, hebben ieder hun eigen functie. Het belangrijkste is dat iedere functie vanuit een eigen discipline en verantwoordelijkheden wordt aangebracht.
De ballastlaag van de dakbedekking is specifiek voor het stormvast houden van het complete dakbedekkingsysteem. Het PV-systeem, incl. de ballast ervan, wordt in 99 van de 100 gevallen aangebracht door een erkend installateur van PV-systemen. Die geeft geen garantie dat zijn PV-systeem ook gelijk de stormvastheid garandeert van het dakbedekkingsysteem, waarop hij zijn PV-systeem heeft aangebracht. En gelijk heeft hij, want hij is hier niet verantwoordelijk voor, net zomin als de dakdekker garandeert dat de PV-installatie stormvast wordt aangebracht door de PV-installateur.
Dus... ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Voor de dakdekker houdt dit dus in dat deze de verantwoording over zijn dakbedekkingsysteem en de bijbehorende ballastlaag neemt en houdt. Accepteer als dakdekker niet dat een opdrachtgever je vraagt om het gewicht van het PV-systeem mee te nemen in de berekening van de ballast. De berekeningen die in de markt gebruikt worden zijn hier ook niet op ingericht. In het onverhoopte geval dat stormschade ontstaat wanneer helaas blijkt dat de ballast van het PV-systeem onvoldoende is geweest, ontbreekt ook direct de ballastlaag van het dakbedekkingsysteem met alle mogelijke gevolgen van dien. Eén ding is zeker: in zo’n noodlottig geval wijzen alle partijen naar elkaar om de verantwoording (hopelijk) af te schuiven.
Iedereen begrijpt dat een geballast PV-systeem met zijn extra gewicht meehelpt aan een grotere stormvastheid van het dakbedekkingsysteem. Echter, de kern hiervan is toch dat het ‘meehelpt aan’, maar dat het PV-systeem op zichzelf geen ballast is voor het dakbedekkingsysteem. Dakned adviseert en ondersteunt je graag om de juiste ballastlaag te berekenen voor jouw projecten.
De antwoorden op de andere vragen zullen we binnenkort in andere blogs beantwoorden.
Heb je verder nog vragen of kunnen we iets voor jou betekenen? Dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen!