Blog-verlijmen-Soudal-banner
Dakned helpt:
voordelen van
pu lijmschuimen

PU lijmschuimen

dakisolatie verlijmen aan de ondergrond

Het volledig verlijmen van daksystemen wordt in Nederland steeds populairder en met goede redenen. Waar we in vroegere tijden begonnen met het gebruik van warme bitumen 110/30, zijn we in de loop der jaren ook steeds meer gebruik gaan maken van PU lijmen om isolatie en dakbanen te verlijmen. In dit artikel gaan we wat meer in op de voordelen van het verlijmen van de dakisolatie aan de ondergrond. 

Doordat we steeds dikker zijn gaan isoleren en omdat de prijzen van de dus ook steeds langer wordende bevestigers verder doorstijgen, is verlijmen kostentechnisch een steeds interessanter alternatief. Want hoe dik de isolatie ook moet worden aangebracht, de prijs voor het verlijmen per vierkante meter blijft constant. Bijkomend voordeel is dat de totale isolatieweerstand van het daksysteem verbetert, want er is geen verlies meer door beschadiging van de isolatie en/of door koudebruggen als gevolg van de bevestigers.

De veel toegepaste PU-lijm heeft inmiddels ook een doorontwikkeling gemaakt en tegenwoordig wordt voor het lijmen van de dakisolatie veel gebruik gemaakt van zogeheten “PU-lijmschuim”. Deze PU-lijmschuim heeft als voordeel dat ze kleine oneffenheden in de ondergrond goed opvangen en de lijm is direct klaar om de isolatieplaat op aan te brengen. Hier blijft het natuurlijk belangrijk dat de isolatieplaat op de juiste manier wordt aangebracht. Zo moet je er als verwerker goed op letten dat de isolatieplaat over de volledige lengte van de aangebrachte lijmschuim sporen contact maakt. 

Blog-verlijmen-Soudal-tegel5
Blog-verlijmen-Soudal-tegel2
Blog-verlijmen-Soudal-tegel1
Blog-verlijmen-Soudal-tegel3
Blog-verlijmen-Soudal-tegel4

De verwerking met lijmschuim gaat dankzij de bijbehorende speciale foamguns en het gebruik van de speciale rugzak met weinig inspanning en bovendien razendsnel. Het niet steeds opnieuw kijken of controleren dat je de juiste schroeflengte te pakken hebt, bespaart je ook veel tijd. Ook hebben dakdekkers nog regelmatig te maken met leidingen die op, of relatief hoog in de betonnen ondergrond zijn aangebracht. Bij het gebruik van een PU-lijmschuim is er geen risico op beschadiging van de leidingen en het niet continu hiervoor moeten oppassen bespaart ook veel tijd.

Bij Dakned hebben we de diverse oplossingen van Soudal, Europa’s grootste onafhankelijke producent van lijmen en PU schuimen in het assortiment. De Soudatherm Roof lijmschuim is verkrijgbaar in twee verpakkingen. In standaard spuitbus van 800 ml, geschikt voor ca. 14 m2 isolatie en in drukvat van 10,4 kg, geschikt om ruim 120 m2 isolatie te verlijmen aan de verschillende geschikte ondergronden zoals o.a. staal, beton, bitumen dakbanen of dampremmers. 

Voor de verwerking moet steeds goed gecontroleerd worden of de ondergrond en het isolatiemateriaal door de producent is vrijgegeven voor verlijming. En natuurlijk zijn er ook “spelregels” die gevolgd moeten worden voor een juiste verwerking van Soudatherm Roof lijmschuimen. Voor de verdere opbouw van het dakbedekkingssysteem zijn er verschillende keuzes voorhanden om een 1- of 2-laags gekleefde dakbedekking aan te brengen.

Voor al deze keuzes en informatie ondersteunen we je graag. Neem vooral eens contact met ons op, wij staan altijd voor je klaar. Meer over dit onderwerp lezen? Dat kan op de website van Soudal: https://www.soudal.com/nl-nl/pro/toepassingen/verlijmen-van-dakisolatieplaten-op-platte-daken