Een fijne samenwerking:
Daksafe

Daksafe

Veilgheid voorop

Voor elke dakdekker hoort veiligheid voorop te staan. Daksafe begrijpt dit als geen ander. Zij houden zich al jarenlang succesvol bezig met het veilig inrichten van daken. Met de hulp van Daksafe kan iedereen veilig de daken betreden en hun werk uitvoeren. Daksafe biedt hiervoor verschillende oplossingen op maat, zoals aanlijnsystemen, aanhaakvoorzieningen, hekwerken, gebiedsbegrenzing en kooimateriaal. Ze doen het allemaal, vanaf ontwerp tot aan de nazorg – Daksafe ondersteunt gedurende het volledige traject. Vandaag gaan we in gesprek met Björn Torres: trotse vader van twee dochters, motorrijder én de algemeen directeur van Daksafe.

Dat Björn enthousiast is over zijn bedrijf staat vast. Zijn passie voor veiligheid is dan ook niet nieuw: in het verleden werkte hij voor een bedrijf dat persoonlijke beschermingsmiddelen als helmen en handschoenen verkocht. Een bedrijf dat valbeveiliging verkocht en tot zijn vaste klanten behoorde, ontwikkelde rond het jaar 2000 een ankerpunt – een grote roestvrij stalen paal, om personeel van veiligheid te voorzien. Dit product bleek erg populair, waarop veel bestellingen volgden. En net toen Björn op zoek was naar een nieuw uitdaging, werd hij door dit bedrijf benaderd. Hij sloot zich in 2005 aan bij een organisatie dat een vlucht begon te nemen, en uiteindelijk uit zou groeien tot Daksafe: het bedrijf waarvan hij nu zelf de algemeen directeur is. 

Daksafe houdt zich niet bezig met dakbedekking of ander soort productie van daken. Zij focussen zich puur op het technische gedeelte van de beveiliging. Wij hebben in samenwerking met Daksafe al verschillende projecten uitgevoerd, waarin ze hun expertise ook aan onze klanten aanbieden. Björn legt uit: “Wij voorzien onze klanten van kennis en kunde wat betreft veiligheid en daken, net als Dakned. Het gaat bij ons alleen niet zozeer om een product, maar om een goed veiligheidsplan.” Zo kijkt Daksafe bij een project met de klant mee en doet een behoefteverkenning op locatie. Op basis daarvan komen ze tot een ontwerp, advies en een begroting, die de klant bij zijn opdrachtgever aan kan leveren.

Waar het bedrijf volgens de algemeen directeur voor staat? “Bij Daksafe beginnen we standaard om kwart voor acht!”, lacht Björn. Hardwerkende vroege vogels op het dak dus, maar wat echt voorop staat is veiligheid. Daksafe staat voor een veilig gevoel, iets wat zich uit in de keuzes van hun materialen. Zo werken ze uitsluitend met RVS 316: materiaal van kwaliteit, wat niet corrodeert en dus niets aan veiligheid verliest. “Wij werken altijd met corrosievrij materiaal, ook daar waar je het niet ziet. Veiligheid is namelijk een gevoel, en wanneer je iets gebruikt dat corrodeert, voelt dat niet goed.” Verder gaat Daksafe voor gebruikersgemak: “het moet praktisch zijn, en niet te ingewikkeld.”

Een interessante uitdaging hierbij is de wens van opdrachtgevers voor het plaatsen van PV-panelen en daarbij de noodzaak voor veiligheid op het dak. De PV-leverancier installeert PV-panelen altijd op basis van hun eigen mogelijkheden of zienswijze. Daarbij wordt niet altijd rekening gehouden met de beloopbaarheid op het dak. Wanneer ze tegen deze problemen aanlopen, proberen ze met de PV-leverancier een middenweg te vinden en een dakplan te creëren waarbij de veiligheid gewaarborgd is. Veiligheid staat vanaf het begin af aan voorop. “Als het niet meer veilig is dan stopt het voor ons. Daksafe staat niet voor onveilige systemen aanbrengen. Niet alleen onze naam hangt eraan, er hangen letterlijk mensenlevens aan vast. Dat doen we niet teniet voor die paar euro’s.” 

Daksafe werkt dan ook ontzettend hard om de veiligheid te waarborgen. Zo zijn ze een van de weinige bedrijven met een eigen zelf ontwikkelde valbeveiligingssysteem. Het systeem is flexibel aan te passen en dus geschikt voor vrijwel iedere situatie in de praktijk. Daksafe wordt geconfronteerd met diverse situaties waar om een veiligheidsoplossing gevraagd wordt. Soms ligt de uitdaging in de constructie van de ondergrond, de andere keer weer in de beperkte ruimte om iets te kunnen plaatsen. Dan komt een op maat gemaakt valbeveiligingssysteem goed van pas. En, zo vertelt Björn trots, “we staan bekend om het feit dat wanneer het moeilijk wordt, we tóch de oplossing hebben.”

Zo ontstond er tussen Dakned en Daksafe een prettige samenwerking. Björn denkt dat dit voortkomt uit het feit dat Dakned ook een partij is die heel serieus met veiligheid omgaat. “Het leuke is dat ik Dakned vrijwel vanaf het begin heb mogen bijstaan in hun behoefte voor uitbreiding binnen hun assortiment. Ik ben ook wel een beetje trots en dankbaar dat ik Dakned zo groot heb zien groeien. En dat ik daar onderdeel van mag zijn.”

Meer weten over Daksafe?
Klik dan hier.