Regelmatig bekijken we ons productbestand om te zien hoe we op de beste manier de kwaliteit kunnen waarborgen. Alleen het beste is goed genoeg voor onze relaties en daar werken we hard voor. Soms moet je als vakgroothandel de keuze maken om een product niet meer aan te bieden, omdat het simpelweg niet meer voldoet in deze tijd. Op dit moment stoppen we met de verkoop van ‘Type 200’ PE-folie als dampremmer. Waarom? Dat lees je hier.
PE-folies worden al een aantal decennia als dampremmende laag toegepast in de zogeheten warm-dak constructies. Op zichzelf kan dit prima, wanneer de juiste verwerkingsvoorschriften op de juiste manier worden toegepast ten aanzien van de aansluitingen op details en de onderlinge overlapverbinding. PE-folies worden over het algemeen aangeboden in de markt in laagdikte van 200, 250, 300 en 400mu. Naar gelang de toepassing van het gebouw wordt de noodzakelijke dikte van PE-folie gekozen en toegepast. Bij een normale woning of bedrijfsgebouw met standaard klimaatklasse 2 volstaat vaak met een PE-folie in een laagdikte van 200mu. Dit is dan ook de meest toegepaste PE-dampremmer. Echter, in de praktijk wordt vaak door de verwerker een zogeheten ‘type 200’ PE-folie toegepast. Het is niet bij iedereen helemaal duidelijk wat exact het verschil is tussen een PE-folie met laagdikte 200mu en de ‘type 200’ variant. Daarnaast is het ook niet duidelijk waarom het steeds belangrijker wordt om te kiezen voor een echte 200mu PE-folie. Wij leggen je graag uit waarom dat zo is.
De eerste simpele reden is dat al ruim tien jaar een CE-markering verplicht is voor het toepassen van PE-folie als dampremmende laag. Dit CE-keurmerk hebben de officiële PE-folies in de eerder vernoemde diktes. Een ‘type 200’ PE-folie heeft dit CE-keurmerk niet en mag dus officieel alleen worden gebruikt als afdekfolie en niet als dampremmende laag in een dakopbouw.
Bij nieuwbouwprojecten verlangen partijen steeds meer dat de keurmerken van de toe te passen materialen op voorhand worden overhandigd. Vervolgens vinden de controles tijdens de bouw plaats. Om problemen te voorkomen moet je dus al in de calculatiefase de juiste materialen meenemen. Een goede voorbereiding blijkt dus wederom cruciaal.
De tweede reden is wat gecompliceerder. We zijn in de afgelopen jaren namelijk steeds meer en beter gaan isoleren en er wordt ook steeds beter luchtdicht gebouwd. Waar vroeger de vochtige warme lucht door de aanwezige kieren en spleten op natuurlijke wijze naar buiten ventileerde, is dat nu haast niet meer mogelijk al. De opstijgende warme lucht binnen het gebouw neemt nu het vocht mee naar de onderzijde van de dakconstructie. Daar moet de aanwezige dampremmer dus goed zijn werk doen. Een goed functionerende dampremmende laag met voldoende dampremmende werking wordt dus steeds noodzakelijker. Over het algemeen is in de markt bekend dat de tolerantie op de dikte van de ‘type 200’ PE-folies, onder jarenlange druk van een lagere prijs, steeds verder en verder is opgerekt. Inmiddels zit de folie op ongeveer de helft (en soms zelfs nog minder) van wat we eigenlijk zeggen en denken toe te passen. Door deze geringe dikte kan deze ‘type 200’ PE-folie niet dezelfde (dampremmende) prestatie leveren als een echte PE-folie met een laagdikte van 200mu.
Bij Dakned hebben we besloten deze neerwaartse spiraal te doorbreken. Toch zeker vanuit het oogpunt van de algemene kwaliteit in de branche. De huidige voorraad ‘type 200’ folie wordt in overleg met onze relaties nog verkocht voor toepassing van het afdekken van isolatiemateriaal e.d. In het vervolg bieden we onze klanten vanaf nu alleen nog maar echte en CE-goedgekeurde PE-folies als dampremmers aan. Zo willen wij onze bijdrage leveren aan betere bewustwording en de algemene kwaliteit. Heb je vragen over dit product? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.