“Mijn opdrachtgever vraagt waarom er nu ineens condens tussen de schalen van mijn net vervangen lichtkoepel zit.” Die vraag confronteert onze collega’s van de binnendienst steeds vaker. De oorzaak kan divers zijn, maar vaak gebeurt dit na een uitgevoerde dakrenovatie waarbij de isolatiewaarde van het dak een opwaardering heeft gehad.
Het is voor onze relaties gebruikelijk om bij een dakrenovatie het dak op te waarderen naar de huidige eis voor een isolatiewaarde van meer dan Rc 6,0 m²K/W. Dit geheel conform de eisen zoals die zijn vastgesteld in het bouwbesluit. Voor de opdrachtgever betekent dit vaak dat het dak soms wel 3 tot 4 keer beter gaat isoleren, wat direct waarneembaar is in het wooncomfort en de stookkosten.
De bestaande dubbelwandige lichtkoepel die al jaren dienst heeft gedaan, wordt dan ook vaak vervangen door een nieuwe lichtkoepel, maar wel in dezelfde dubbelwandige uitvoering.
Het resultaat hiervan is dat de dubbelwandige lichtkoepel in de nieuwe situatie enorm verschilt in isolatiewaarde met de rest van het dak. Dit grote verschil in isolatiewaarde was in de oude situatie veel minder. De lichtkoepel zal dus een groter warmtelek worden en dit warmtetransport neemt ook vocht met zich mee. De relatief dampopen kunststof schalen van een lichtkoepel laten deze microscopische vochtdeeltjes gemakkelijk door. Nadat zij de binnenste (warme) schaal zijn gepasseerd, komen ze al direct bij de buitenste (koude) schaal met de condensatie als gevolg.
De oplossing is eenvoudig... Pas een 3- of 4-wandige lichtkoepel toe!
Een 3-wandige lichtkoepel isoleert namelijk al tot wel 35% beter dan een dubbelwandige lichtkoepel. Een hele verbetering dus met een minimale aanpassing.
Doordat we meer conform bouwbesluit steeds beter luchtdicht bouwen, vindt er sneller damptransport plaats richting de lichtkoepel in het dak. Voor de nieuwbouw situatie is dus al in 2015 in het bouwbesluit om deze reden de eis vastgelegd voor toepassing van beter isolerende lichtkoepels. Bij nieuwbouw moesten we dus al enige jaren beter isolerende lichtkoepels toepassen. Helaas is dit nog niet heel algemeen bekend.
Sinds kort is het bouwbesluit aangepast; specifiek voor renovatie situaties. Letterlijk staat er nu: “in alle bouwsectoren waar renovatie en herplaatsing van kunststof lichtkoepels plaatsvindt moet een lichtkoepel aan onderstaande norm voldoen: Bij bouwwerken waar in de thermische scheidingsconstructie de daglichtopeningen, zoals lichtkoepels vervangen worden, moeten deze volgens Bouwbesluit 2012 ten hoogste een U-waarde van 2.2W/m2K hebben.”
Onze leveranciers Skylux en Jet-Bik hebben diverse uitvoeringen van lichtkoepels met opstanden die aan deze eisen van het bouwbesluit voldoen. Informeer bij ons welke lichtkoepel u het beste kunt toepassen.